Contents
- 1 Üniversite yetenek sınavları nasıl oluyor?
- 2 Konservatuar sınavı nasıl olur?
- 3 Özel yetenek sınavına kimler girebilir?
- 4 Özel yetenek sınavı ne demek?
- 5 Mimar Sinan Üniversitesi yetenek Sınavları nasıl yapılıyor?
- 6 2020 Üniversite yetenek sınavları ne zaman?
- 7 Konservatuvar yetenek sınavı nasıl kazanılır?
- 8 Konservatuara hangi enstrüman?
- 9 Konservatuara girmek için kaç puan gerekir?
- 10 Mimar Sinan Üniversitesi nasıl kazanılır?
- 11 Güzel sanatlar için AYT gerekli mi?
- 12 Özel yetenek sınavları ücretli mi?
- 13 2020 yetenek Sınavları Kalktı mı?
- 14 2021 yetenek Sınavları Kalktı mı?
- 15 Yetenek sınavı Nedir 2021?
Yetenek Sınavları genellikle 2 yada 3 aşamalı olur bunlar 1. aşama desen 2. aşama imgesel 3. aşama ise mülakat olabilir. Öğrencinin ölçme görme ve karayıp kağıda oranlı bir şekilde aktarmasının sınandığı bir sınavdır. Öğrenciye canlı model veya natürmord bu aşamada sorulur. Desen sınavı aynı zaman da eleme sınavıdır.
Aşama: Oyunculuk yetenek sınavı, aday kendi seçtiği 2 tiradı oynar. Jürinin sorularına cevap verir. Aşama: 1 zorunlu parça oynatılır. Kesin kabul aşaması olarak değerlendirilir.
- Sahne Sınavı (30 puan)
- Hareket (Bedensel Yeterlilik) Sınavı (10 puan)
- Kulak, Ses ve ritm ( 10 puan)
- Doğaçlama (20 Puan)
Lise diplomasına sahip, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her yaştan kişiler Güzel Sanatlar Fakülteleri Yetenek Sınavlarına katılabilirler.
Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mesleki Eğitim Fakültesi gibi daha çok yeteneklerinin ön planda olduğu bölümlerde var olan zorunlu sınavlardır. Özel Yetenek sınavına girmek isteyen öğrenciler üniversite sınavına da girmek zorundalar.
Sınavın Yöntemi: Sınav Komisyonu tarafından verilen sınav kâğıdı 3 (üç) eşit parçaya bölünerek yapılacak bir sınavdır. SINAV SÜRESİ 2 SAATTİR. Fotoğraf Bölümünü tercih eden adaylar “Bölüm Sınavı “na girerler.
Buna göre; Yetenek Sınavı için başvurular e-Okul Sistemi üzerinden bireysel olarak 15-29 Haziran 2020 tarihleri arasında yapılacak olup, Yetenek Sınavları 1-10 Temmuz 2020 tarihleri arasında yapılacaktır.
Peki, konservatuvar sınavı nasıl kazanılır? Konservatuvarı kazanmak için iyi bir hazırlığın ve eğitim almanın yanında bolca teorik ve pratik çalışmalar yapmalısınız. Konservatuvar sınavlarına girmek için öncelikle ÖSYM’nin her yıl yapmış olduğu YKS sınavından 150 taban puanını tutturmanız gerekiyor.
Konservatuara hangi enstrüman?
Konservatuvar eğitimi verilen çalgılar, Flüt, Obua, Klarinet, Fagot, Korno, Trompet, Trombon, Vurmalı Çalgılar, Arp, Yaylı Çalgılar (Keman, Viyola, Viyolonsel ve Kontrabas) Piyano, Gitar çalgılarına uluslararası standartlarda performans eğitimi verilmektedir.
Konservatuara girmek için kaç puan gerekir?
Belirli yetenek sınavlarından geçen öğrencilerin kabul edildiği konservatuvar bölümleri için ilk olarak YGS sınavına girmeniz gerekir. YGS sınavında taban puan olarak en az 150 – 160 puan almanız gereklidir.
Mimar Sinan Üniversitesi nasıl kazanılır?
Mimar Sinan Üniversitesinde YGS sınavlarında 225 Puan ve üstü almış olmanız ilk şarttır. Ancak Heykel ve Resim dalında 185 puan yeterli bulunmaktadır.Tabii dönemsel olarak puan sistemi değişebilir ancak şimdilik bu şekilde. Dikkat etmeniz gereken bir hususta OBP yani Orta öğretim başarı puanınız.
Güzel sanatlar için AYT gerekli mi?
Üniversitelerin Güzel Sanatlara Hazırlık, Konservatuarlar ve Spor Akademileri bölümlerine girmek isteyenlerin yetenek sınavlarından yeterli puanı almaları gerekir. Başvurular üniversiteler tarafından alınacaktır. Eğitim programlarına başvurabilmek için adayların o yıl yapılan TYT’ye girmiş olmaları zorunludur.
Genel tercihlerde adaylardan herhangi bir ücret alınmaz. Ancak ek bir hizmet olduğundan dolayı ek yerleştirme tercihleri için adayların ÖSYM hesabına 15 TL tercih ücreti ödemesi gerekir.
Sınav yapmayacaklar Güzel Sanatlar Fakültesi’nde, Resim, Seramik ve Cam, Tekstil Tasarımı, Geleneksel Türk Sanatları, Grafik Tasarımı bölümleri için özel yetenek sınavı, üniversite senatosunca alınan Covid-19 tedbirleri kararı gereği 2020 -2021 eğitim öğretim yılında uygulanmayacak.
YÖK tarafından 14 üniversite programında özel yetenek sınavının kaldırılmasına yönelik alınan karar, 2020 itibariyle uygulamaya konulacaktı. Fakat bu karara gelen tepkiler üzerine 1 yıl ertelenerek 2021 ‘de hayata geçirilmeye karar verildi.
Yetenek sınavı nedir? Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri, mûsikî, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yerleştirme için okullarca yapılan seçme sınavıdır.